Fotbolls-VM

Världsmästerskapen i fotboll för herrar spelade för första gången 1930 och fortsätter än idag att spelas var 4:e år. Damernas VM i fotboll kom att ske för första gången år 1991, ett år efter att herrarna haft sitt mästerskap. Det är FIFA som arrangerar båda mästerskapen och genom åren har fotbolls VM gått av stapeln i flertalet olika länder. Exempelvis var herrarnas VM 2018 i Ryssland och tjejernas VM 2019 i Frankrike.

Vad är fotbolls VM?

Världsmästerskapen i fotboll är en internationell fotbollsturnering där nationer från världens alla hörn får tävla emot varandra. Lagen som tävlar mot varandra kommer från olika kontinentala zoner och det är ett stort sportsligt evenemang som har många tittare. Denna prestigefyllda tävling hålls var fjärde år, för att det ska finnas tid för att spela kvalificeringsmatcherna.

De mest framgångsrika lagen

På herr-sidan är det Brasilien som tagit hem flest vinster, hela 5 stycken. De regerande mästarna är dock Frankrike, som tog förstaplatsen under VM i Ryssland 2018. I finalen ställdes Frankrike mot Kroatien, men fransmännen tog matchen med 4-2. På damsidan är det USA som kammat hem flest vinster, 4 stycken. Det är också USA som är de regerande mästarna, efter VM i Frankrike 2019. I finalen var det Nederländerna som ställdes emot USA, men det blev en vinst för amerikanerna med 2-0.

Tillvägagångssätt

Uttagningen av lag till VM är en komplicerad process, som avgör vilka trettioen av totalt trettiotvå lag som får delta i världsmästerskapen. Vidare garanteras det landet som är värd för en automatisk plats, som år 2022 är Quatar för herrarna. Ytterligare är det totalt lag som kvalificerar sig till VM. Genom kontinentala kvalificeringsvägar får nationer platser till VM och därefter kan världens bästa nation utses i ett spännande slutspel. Slutspelen och det spektakulära finalevenemanget lockar till sig miljoner tittare varje år. Fansen kan tillsammans visa passionen för sporten och för nationen de hejar på.

FIFA

Fédération Internationale de Football Association, som ofta kallas för FIFA, är den organisation som håller spelen för både männen och kvinnorna. Vidare har förbundet 2019 medlemsländer och är fotbollens världsorganisation, som grundades 1904.

Målgörare

Under åren som Världsmästerskapen i fotboll pågått, har otroligt många mål gjorts totalt. På herrsidan är det endast tre procent som har gjort fem mål eller fler. Det finns dock spelare som utmärker sig, exempelvis Miroslav Kloese som gjort sexton mål; tätt följt av Ronaldo som gjort femton. På damsidan är det Marta som utmärker sig, med sjutton mål på totalt tjugo matcher.

Bli först med att kommentera

Kommentera