Sveriges damlandslag i fotboll

Enligt FIFAs världsranking är Sveriges damlandslag i fotboll en av de bästa i världen, just nu (år 2022) ligger de tvåa av de 100 bästa lagen. Det enda laget som ligger bättre till i rankingen är USAs damlandslag. Sveriges damlandslag har sedan 70-talet även tagit flera fina medaljer i mästerskap som EM, VM och OS.

Jämfört med svenska herrlandslaget i fotboll damerna lyckats bättre. Däremot råder det fortfarande stora ojämlikheter mellan damerna och herrarna när det gäller exempelvis medial uppmärksamhet, planfördelning och ekonomiska förutsättningar. Till skillnad mot herrarna är det många damer som inte kan livnära sig på sin elitsatsning inom fotboll utan har ett annat yrke också eller att de blir sponsrade av sponsorer.

Historia

I Mariehamn på Åland 1973 spelade Sveriges damlandslag i fotboll sin första officiella landskamp. Motståndet utgjordes av Finland och resultatet slutade 0-0. Detta skulle bli Sveriges första landskamp, men absolut inte deras sista. När det nordiska mästerskapet senare drogs igång vid 1974, vann Sverige fem gånger i rad.

Den första inofficiella matchen däremot skedde på 60-talet. Ett gäng vänner på Lunds universitet satte ihop ett damlag i fotboll och ställde upp mot ett danskt lag. Dessvärre förlorade de. Det var första gången uttrycket ”svenskt damlandslag i fotboll” användes. Sedan dess har landslaget utvecklats något enormt och består av de bästa fotbollsspelarna i landet.

Damernas första stora placering i ett mästerskap var 1984. Då vann de EM, som blev startskottet för en ljus framtid för svensk damfotboll.

Världsranking

Det var inte förrän 2003 som FIFA införde världsrankning för damer och sedan dess har Sveriges fotbollsdamer pendlat mellan en tredje och en sjätteplats. Deras bästa ranking genom tiderna är nu 2022 då de ligger på en andra plats efter USA.

Damernas största bedrifter:

  • EM 2001 – silver
  • EM 2013 – brons (delat med Danmark)-
  • OS 2016 – silver (första OS-medaljen)
  • VM 2019 – Brons (detta var även en milstolpe inom damfotboll då mästerskapet hade över 1 miljard tittare).
  • OS 2020 – silver

Att se fram emot

Damerna är just nu klara för EM 2022. De tillhör grupp C och kommer i gruppspelen möta Nederländerna, Ryssland och Schweiz. Det kommer att spelas i England efter att ha blivit framskjutet ett år på grund av corona-pandemin.

Vi har även ett VM att se fram emot som går av stapeln i Australien och Nya Zeeland 2023. Där har damerna gjort bra ifrån sig och är nära att vinna deras grupp.

Bli först med att kommentera

Kommentera