Sveriges herrlandslag i fotboll

Det svenska herrlandslaget i fotboll, även kallat blågult, är ett väldigt omtyckt landslag som bland annat fått en rad populära låtar skrivna till sig. Sedan år 2016 är det Janne Andersson som är förbundskapten för laget och han har under sin tid som tränare lyckats ta Sverige till VM i Ryssland år 2018.

Historia

Under tidigt 1900-tal blev fotboll en alltmer populär sport vilket gjorde att fler och fler länder valde att bilda egna landslag. År 1908 var fotbollen för första gången med på OS vilket gjorde att Sveriges olympiska kommitté valde att satsa pengar på ett landslag inom sporten. Det var även år 1908 som svenska herrlandslaget spelade sin första landskamp. Den spelades mot det norska landslaget och Sverige vann med 11-3. Under de första åren spelade landslaget de flesta landskamperna mot andra nordiska länder. År 1924 arrangerade Paris OS och Sverige gjorde en bra turnering och slutade på en tredje plats. Eftersom Sverige stod utanför andra världskriget fick landslaget ett försprång utvecklingsmässigt jämfört med andra länder. Det här visade landslaget tydligt år 1948 när OS gick av stapeln i London när de sensationellt vann guldet i turneringen.

Framgångar

Sedan starten år 1908 har det svenska herrlandslaget hunnit spela en rad olika turneringar med varierande resultat. Utöver OS-guldet i London var även VM-silvret år 1958 en stor framgång. Turneringen hölls i Sverige och i finalen fick landslaget se sig besegrade av Brasilien med 5-2. Även år 1950 och år 1994 hade Sverige framgångsrika VM turneringar som båda ledde till bronsmedaljer. Dessutom tog det svenska landslaget brons när OS arrangerades i både Paris år 1924 och i Helsingfors år 1952. Under de senaste årtiondena har framgångarna i medaljligan uteblivit för det svenska herrlandslaget.

Framstående spelare genom åren

Det svenska landslaget har under åren haft en rad viktiga spelare däribland Tomas Brolin. Många minns Brolin från VM 1994 då han gjorde sin kanske bästa turnering i landslaget och hjälpte till att bära fram laget till ett brons. Han fick även ta emot Guldbollen som Sveriges bästa spelare år 1990. Utöver Brolin så har även Thomas Ravelli varit en framstående spelare inom det svenska landslaget med sina 143 landskamper. Även Anders Svensson har haft stor betydelse för det svenska landslaget. Svensson är den spelare som har deltagit i flest landskamper genom åren, nämligen 148 stycken. Ytterligare ett namn värt att nämna är Zlatan Ibrahimovic. Med sina hittills 62 gjorda mål är han den spelare som gjort allra flest mål i landslaget.

Bli först med att kommentera

Kommentera